Artikel & interview

Magazine

Online

Print

Cruijff opent persoonlijk zijn university in Groningen

Publicatiedatum

24 september 2015

Gepubliceerd door

STAD Magazine

Bekijk de PDF

Cruijff-en-de-Cruijff-University-STAD-Magazine.pdf

In 1964 maakte Johan Cruijff namens Ajax in Groningen zijn debuut in het betaalde voetbal. In de met 3-1 verloren wedstrijd tegen G.V.A.V. tekende hij direct voor zijn eerste doelpunt en gaf daarmee het startsein voor een glorieuze carrière. Donderdag 24 september 2015 was Cruijff wederom in Groningen voor een startsein, en wel voor de Johan Cruyff University.

De Johan Cruyff University Groningen is onderdeel van een internationaal academisch sportnetwerk, bestaande uit zes Cruyff Institutes wereldwijd, drie Cruyff Universities en vijf Cruyff Colleges in Nederland. Naast Amsterdam en Tilburg heeft nu dus ook Groningen een Johan Cruyff University. Deze University is een nieuw onderdeel van het Instituut voor Marketing Management van de Hanzehogeschool Groningen. De hbo-opleiding Sportmarketing, leerroute van de opleiding Commerciële Economie, biedt studenten de kans om hun carrière als (beginnend) topsporter te combineren met studeren.

Cruijff-wijsheid

De initiatiefnemer en naamgever zelf was naar Groningen gekomen voor de officiële opening van de University. Cruijff liet aan de mensen in de zaal weten dat hij trots is op het feit dat iets, ontstaan als een reactie op zaken die in zijn ogen niet klopten, is uitgegroeid tot een instituut. ‘Als zeventienjarige voetballer wilde ik mijn middenstandsdiploma halen,’ vertelde de legendarische nummer 14. ‘Maar dat was voor mij niet mogelijk. De cursus was op dinsdagavond en die avond en de dag erna had ik altijd voetbalactiviteiten bij Ajax. Dus ik was er gewoon nooit. Hoe kon ik dan mijn diploma halen?’

Cruijff gaf credits aan alle mensen die meewerken aan de Johan Cruyff University. ‘Het enige diploma dat ik zelf heb, is mijn zwemdiploma’

Na zijn carrière als voetbalspeler en -trainer kwam Cruijff met enkele ideeën. ‘Als ik aan mensen vroeg hoe we de problemen tussen studie en topsport konden oplossen, kreeg ik als antwoord: “Het is niet op te lossen, want het is er niet.” Tja, als iets er niet is, dan moet het gecreëerd worden.’ Een Cruijff-wijsheid voor op een tegeltje. El Salvador gaf credits aan alle mensen die meewerken aan de Johan Cruyff University, want zij maken het echt mogelijk. ‘Het enige diploma dat ik zelf heb, is mijn zwemdiploma,’ aldus een zichtbaar opgewekte en trotse Cruijff.

Hart van een sporter

In de ogen van Cruijff bezitten topsporters specifieke kwaliteiten, zoals opofferingsgezindheid, zelfdiscipline en doorzettingsvermogen. ‘Zij bezitten die kwaliteiten al van jongs af aan. In combinatie met de juiste studie kunnen zij daarmee belangrijke professionals worden in de sportwereld.’ Vervolgens werd de eerste lichting studenten aan de zaal gepresenteerd. Cruijff sloot af met zijn bekende spreuk dat ‘niemand de belangen van de sport beter kan dienen, dan iemand met het hart van een sporter.’ En de aankomende studenten naast hem knikten instemmend.

Lees meer